3 Ağustos 2012 Cuma

KAS HASTALIKLARINDA FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON

     


     Damla ve Derin Koşuyolu’nda özel bir merkeze gidiyorlar. Haftada bir gittikleri bu merkezde hem fizyoterapi, hem de bireysel eğitim alıyorlar. Fizyoterapi  uygulamaları kas hastalıklarında olmazsa olmazlardan… Tabii ki sadece merkezle kalmamak  gerekiyor. Evde de haftanın kalan diğer yarısında merkezde öğrenilenleri  tekrarlamak, ayrıca gene öğrenilenleri yemek yerken, oynarken kullanmaya çalışmak kazanılan hareketlerin kalıcı olmasını sağlıyor.  Oturuş, duruş pozisyonları çok ama çok önemli. Kısaca FİZYOTERAPİ çalışmalarını günlük yaşamımızın içine yerleştirmemiz en önemli hedeflerimizden.


          Damla Fizyoterapist Ayça ablasıyla uzanarak ufak ağırlıkları toplama çalışması yapıyor. Bu çalışmalar bize basitmiş gibi görünse de Damla ve Derin için hiç de basit değil. Ama çok çalışarak kollarıyla uzanabildikleri mesafeyi gittikçe arttırıyorlar. Bu onlar için çok büyük bir başarı… Kol kasları kuvvetleniyor. Hadi kızlar biraz daha gayretJ

    


       Damla ve Derin’in boyun kasları zayıf olduğundan boynu güçlendirme çalışmalarından biri...  Alına destek vererek dizleri ve kolları üzerinde emekleme pozisyonundalar. Kasları çok güçlü olmadığı için de fizyoterapist ablamız yardımıyla bu işlemi yapıyorlar. Tabii canları sıkılmasın diye de oyuncak şart… Bu arada bir şeylerle ilgilenmek Damla’nın çok hoşuna gitti. :)

 

 

                        ve ders arası küçük bir mola… Hadi Derin oynayalım,diyor Damla…





         Şimdi sıra Derin’de… Hatırlarsanız daha önceki konularda (bknz.Kas Hastalıklarında Gündelik Yaşam) kurbağa bacak sendromundan bahsetmiştim. İşte bunu düzeltmeye çalışmak için Fizyoterapist Ayça ablamız  bacaklarını  her fırsatta bitişik tutuyor. Böylelikle yan bacak kaslarının kısalmasını ve eklem sertleşmelerini önlemeye çalışmış oluyoruz. Diğer bir problemimiz de popolarını çıkartarak durmaları. Bu deformiteyi kullanmamaları için kucağımızda taşırken, oynarken ve hatta eğitim çalışmalarında mutlaka düzeltici pozisyonlarI kullanarak korumamız gerekiyor. KORUYUCU FİZYOTERAPİ, FONKSİYONELLİĞİ ARTTIRAN FİZYOTERAPİ UYGULAMALARI KADAR DEĞERLİ.





       Derin, esneme hareketlerini yaparken bir yandan da aynada bir şeyler karalamasını seviyor. Onları oyunla oyalamadan bu yaşta bir şey yaptırmanın imkanı yok.



          Haftaya Bireysel Eğitim’de görüşmek üzere…

10 yorum:

  1. Yazıların benim farkındalığımı o kadar arttırdı ki arkadasim suan kaldığımız otelde böyle bir cocuk var 10 yasında ben ve oğlum yüzme sırasında onun ve annesinin yanında oluyoruz o hem yüzerken hareketlerini yapıyor bir yandan da sıkılmadan Tonguc la oynuyor yine sana çok teşekkür ederim ... Hilal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hilalciğim asıl ben sana çok teşekkür ederim. Harikasın sen, tek kelimeyle harikasın:)

      Sil
  2. Çok güzel kızların var:)Çok zarifler:)Öncelikle seni tebrik ediyorum gücünden ve samimi paylaşımından dolayı.Hepimize ışık tutuyor yazıların:)Damla ve Derin'i öpüyorum ve kucaklıyorum:)

    YanıtlaSil
  3. aytülcüm yaşadıklarına rağmen hala böyle güçlü kalman gurur verici.. pamuk prensesler gerçekten çok güzeller ve senin gibi bir anneleri olduğu içinde çok ama çok şanslılar..
    sevgilerimi gönderiyorum size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiciğim desteğin için çok teşekkür ederiz. Bizden de kucak dolusu sevgiler sana ve Dila'ya:))

      Sil
  4. Öncelikle geçmiş olsun...kızlarınız çok tatlılar..benimde bir kızım var..19 aylık ve yürüyemiyor :( bizde bir nöroloji dr.a gidiyoruz,bir sürü test yapılıyor ve fizik tedaviye başladık..şu an gerçekten çok üzgünüm,size soracağım çok şey var ama kızlarınızın resimlerini görünce kötü oldum :( Ayça hanımın Koşuyolunda hangi merkezde olduğunu öğrenebilir miyim?öncelikle..

    YanıtlaSil
  5. İsminizi göremediğim için size isimle hitap edemedim. Kusura bakmayın. Bir çocuk nörologu teşhisi koyacaktır. Biz Hacettepe Üniversitesi Profesörlerinden Haluk Topaloğlu'na gidiyoruz. Kendisi özellikle kas hastalıkları konusunda uzman bir çocuk nörologudur. Gitmeyi düşünürseniz tavsiye edebilirim. Bizim teşhisimiz 15 gün içinde kondu. 15 gün sürmesinin nedeni Damla'ya yapılan kas biyopsisi. Bacağından bir kas örneği alıp biyopsi ile incelemişlerdi. Ama her rahatsızlıkta gerek var mı bilemiyorum. Ona doktorunuz karar verecektir. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın. Haklısınız kolay bir süreç değil. Ama durumu kabullenmeden olmuyor. Psikolojik destek almanızı da öneririm. Göreceksiniz ki zamanla insan her şeye alışıyor. Bugün üzülmenize neden olan fotoğraflar yarın göreceksiniz ki size mutluluk verecek. Onların çabaları sizi gururlandıracak. Ayça Hnm Koşuyolu Rehabilitasyon Merkezi'nde kısa adıyla KRM kendisine oradan ulaşabilirsiniz. Sevgiler, acil şifalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim..İsmim Yonca :) Bizde nöroloji dr.u Prof.Dr.Dilsad Türkdoğan a gidiyoruz zaten 2 aydır..birçok tahlil ve genetik test yaptırdık..sonucunu bekliyoruz :( bu arada ayda bir fizik tedaviye gidiyoruz..Fizik tedavi uzmanı Gülsün Gürel... evde biz ve bakıcımız bazı hareketler yaptırıyoruz ama az geldiğini düşünüyorum..şimdi başka bir fizik tedavi uzmanına götürdük..Şimdi de koşuyolunda sizin dediğiniz KRM ye götürücez..umarım faydası olur..çok istemesi ve yürüyememesi bizi çok üzüyor hergün..1 yasından sonra daha çok içe basması ve W şeklinde oturması dikkatimizi çekti,özel ortopedik tabanlık yaptırdık,onu giyiyor artık..bağ dokusu zayıflığı dendi bize..en kötüsü de kendisininde bunun farkında olması..:(

      Sizin kızlarınızda nasıl bir ilerleme oldu?Allah yardımcınız olsun sizinde..artık burayı sık sık takip edicem,kızlarınızı öpüyorum..

      Sil
    2. Dilşad Hnm'ı duydum. Çok iyi bir nörologtur. Fizik tedavi uzmanınız Gülsün Hoca bizim de fizyoterapistimiz. Ayça Hnm, Gülsün Hoca'nın öğrencisi. Ayça Hnm ile irtibata geçtiğinizde benim ismimi verebilirsiniz. Kızlarım çok şükür sürekli ilerleme gösteriyorlar. Ama çok iyi bakmaya gayret ediyoruz. Bakım çok önemli. Sadece haftada 2 saat fizyoterapi ile olağanüstü gelişim beklemek çok doğru olmaz. Sevgiler

      Sil