10 Ağustos 2012 Cuma

BİREYSEL EĞİTİM

BİREYSEL EĞİTİM NEDİR?

      Özel teknikler ve testler kullanılarak yapılan değerlendirmeler sayesinde, özel eğitime ihtiyaç duyulan çocuğumuzun mevcut performansını da göz önünde bulundurarak, onun ihtiyacına göre bire bir gerçekleştirilen eğitim şeklidir. Bireysel eğitimler çocuk merkezlidir. Her çocuğa eğitimi ayrı ayrı planlanıp uygulanır. Merozin Negatif Konjenital Musküler Distrofilerde kaba motor ve ince motor becerilerinde bazı aksamalar vardır. Bu becerilerin geliştirilmesi ise Fizyoterapi ve Bireysel Eğitim ile mümkün olabilmektedir. Kaba motor becerileri; büyük kas motor becerileri  veya ‘geniş kasların kullanılması’ diye de anılmaktadır. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama ve denge gibi hareketler üzerindeki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır. Bu becerilerin geliştirilmesi fizyoterapi ile desteklenebilmektedir. İnce motor beceriler ise çocukların ellerini ve parmaklarını kullanabilmesini sağlayan beceriler grubudur. Çocuklar el-göz hareketlerini koordine etme becerisi (el-göz koordinasyonu) geliştikçe ellerini daha iyi kullanmayı, oyuncaklarla oynamayı öğrenir. 

                                                   Bireysel Eğitim alan Derin ve Damla 
   

Derin, Merve ablasıyla birlikte lego çalışması yapıyor.



Oyun hamurundan kalıplar yardımıyla şekiller çıkarıyoruz.
Böylelikle ince motor becerilerimiz gelişiyor.


Uzun bir ipe boncuk dizmece... Derin, bana bir kolye yaptı:)


Bireysel Eğitimin Yararları

Çocuğun yapabilecekleri ve kapasitesi belirlenir.
Çocuğa uygun, kişiselleştirilmiş eğitim hizmeti sunulur.
Çocuğun kendisi hakkında daha fazla sorumluluk alması sağlanır.
Öğrenme süreci izlenir.  
Çocuğun bilgi ve beceri eksikliğinin nasıl giderilebileceğine yol gösterir.
Kavram becerileri (renk, sayı, şekil, zaman, yer, mekan, zıt vb.) kazandırılır.
Okuma yazmaya hazırlık becerileri (çizgi ve harf çalışmaları gibi) öğretilir.
Öz bakım (giyinme-soyunma, tuvalet becerileri, yemek yeme, temizlik vb. ) beceriler kazandırılır. Okuma, dinleme, izleme, anlatma, becerileri öğretilir.
Konuşma (artikülasyon çalışmaları, nefes kontrolü, nefes egzersizleri, dil dudak çene egzersizleri alıcı ifade edici dil) becerileri kazandırılır.
Algı ve dikkat kontrolü sağlanır.
El göz koordinasyon sağlanır.
Duyu-algı-motor bütünlüğü sağlanır.
İşitsel bellek desteklenir.

       Bireysel Eğitim, tıpkı Fizyoterapi gibi kas hastalığı olan çocuklarda gerekli bir eğitim şeklidir. Bireysel Eğitim'de çocuklar zayıf olan ince motor becerilerini geliştirirler. Bu eğitim desteğini devlet aracılığıyla alabilmek için ilkin bağlı bulunduğunuz ilin devlet hastanesine giderek, sağlık kuruluna girip rapor almalısınız. Rapor aldıktan sonra bu sefer bağlı bulunduğunuz ilçenin RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi)'ne giderek gerekli incelemelerden geçen çocuğunuza bir rapor daha verilmektedir. Bunları da aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın bağlı bulunduğu özel eğitim merkezlerinden birine kaydınızı yaptırabilir ve ücretsiz olarak eğitime başlayabilirsiniz. Konuyla ilgili belediyelere bağlı bulunan Engelliler Danışma ve Dayanışma Merkezi'nden de yardım alabilirsiniz. Ben bu konuda bize her zaman yol gösterici olan Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi'ne teşekkürleri mi sunuyorum.
                                    
                                     http://eddm.kadikoy.bel.tr/ 




4 yorum:

  1. Yine çok yararlı bir bilgi paylaşımında bulunmuşsun.Bireysel eğitim veren bu kurumlar kesinlikle fazlalaşmalı ve ihtiyacı olan herkese ulaşmalı.Kızlarını öpüyorum,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumların için çok teşekkür ederim canımmm:)

      Sil
  2. Evet yaşadıklarımız birer imtihan.tubanneye gönülden katılıyorum eminim bu paylaşımından istifade edecekler olacaktır.

    YanıtlaSil