24 Ocak 2013 Perşembe

KADIKÖY'DE ENGELSİZ ÇOCUK PARKLARI GERÇEK OLUYOR


       Sevgili dostlar Kadıköy'de Engelsiz Çocuk Parkları istiyoruz İmza kampanyasına katılımınızdan dolayı öncelikle teşekkür ediyorum. İmza kampanyası sonucu güzel gelişmeler oldu. Demek ki umutsuzluğa kapılmamak lazım, isteyince oluyor. Gazete Kadıköy'ün sayfasından bu konudaki bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Birlikten kuvvet doğuyor. Ne mutlu bizlere...

Tarih : 17.01.2013 14:50:12
Çocuklara oyun ‘engel’i olmasın diye...




Toplumun dezavantajlı kesimlerine özel hizmet götürmeyi görev edinen Kadıköy Belediyesi, ilçedeki engelliler için projeler üretmeyi yeni yılda da sürdürüyor. Bu kapsamda Kadıköy’deki 100’ü aşkın parkı elden geçirecek olan belediye, mevcut ve yeni yapılacak parklara engelliler için düzenleyecek. Özellikle engelli çocukların da yaşıtları gibi çocukluklarını doyasıya yaşayabilmeleri için onlara özel oyun aletleri yerleştirilecek.
Gökçe UYGUN
Belki siz de internette rastlamışsınızdır; son günlerin popüler sitesi, imza kampanyası platformu Change.org'da bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın adı; “Kadıköy'de engelli çocukların da faydalanabileceği oyun parkları istiyoruz!” Göztepe Parkı Aktivistleri'nin başlattığı kampanya ile adından da anlaşılacağı gibi, Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ilçedeki park alanlarında, engelsiz ve engelli çocukları aynı açık hava mekânında buluşturacak, engelli çocukların da hayattan zevk almalarını sağlayacak bir “Engelsiz Oyun Parkı Projesi” yaratmaları talep ediliyor. “Tüm çocuklar eşittir, engelli çocukların da oyun oynama hakkı vardır!” diyen imzacılar, “Engelli çocuklarımızın açık havada yaptıkları spor ile yanaklarına gelen rengi ve yüzlerindeki sevinci görmek, onların keyifli gülüşlerini duymak, oyun oynarken cıvıltılarını işitmek istiyoruz! Lütfen sesimizi duyun, engelli çocuklarımıza oyun parklarını verin!” diyor. Geçtiğimiz günlerde de Kadıköy bölgesinde “Engelsiz Oyun Parkları” yaratılmasını talep eden dilekçe, ‘170 sayfada 5561 imza’ ile İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne iletildi.
KADIKÖY'DE ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI BİLE!
Biz de bu kampanyayı duyar duymaz hemen Kadıköy Belediyesi’nin ilgili birimlerini aradık. Öğrendik ki konuyla ilgili çalışmalar, kampanyadan önce başlamış bile.... Esasen, belediye tüm Kadıköy’ü engellilerin özgürce yaşayabilecekleri şekilde tasarlamayı hedefliyor. Bu kapsamda Plan Proje, Fen İşleri ile Park ve Bahçeleri müdürlükleri koordineli ve ortak çalışmalar içindeler. Ekipler, Kadıköy’ün tüm mahallelerini deyim yerindeyse karış karış geziyor, anketler yapıyor, engelliler için sorunlu yerleri tespit ediyor. Ve ilçedeki tüm mevcut ve yeni yapılacak yolların, kaldırımların, parkların engelliler için erişilebilir hale getirmek için projeler üretiyor. Bu kapsamda Kadıköy’deki 100’ü aşkın park alanı elden geçirilecek. Yeni yapılacak parklar da engelliler gözetilerek inşa edilecek.
ACIBADEM’DE 2 ENGELLİ DOSTU PARK
Engelli çocukların yararlanabileceği oyun parkları konusunda da bu bütünlüklü bakış açısının sadece bir bölümünü oluşturuyor. Engelli çocukların da dışarı çıkabilmeleri, diğer arkadaşları gibi çocukluklarını özgürce yaşayabilmeleri için parklarda onlara özel düzenlemeler yapılması planlanıyor. Çocuk oyun alanlarına engelli çocuklar için de oyun aletleri yerleştirilmesi, parka giriş ve çıkışların yetişkin ve çocuk engellilere uygun hale getirilmesi bunlardan birkaçı... Örneğin önümüzdeki aylarda bu düzenlemelerin ilki Örneğin Acıbadem'deki Sokullu ve Cemal Tüfekçioğlu parklarında hayata geçirilecek...
ENGELLİLERİ ÖTEKİLEŞTİRMEDEN, KAYNAŞTIRMAK...
Kadıköy Belediyesi'nin hassasiyet gösterdiği bir nokta ise engellileri ötekileştirmemek... Bu nedenle, hazırlanan projelerde engelli çocuk ve yetişkinleri, engeli olmayan diğer insanlarla ayrıştıracak değil birleştirecek bir yaklaşım benimseniyor. Örneğin sadece ve sadece engelli çocukların yararlanacağı bir oyun parkı kurmak hedefler arasında yer almıyor. Engelli çocukların, diğer çocuklarla birlikte, yan yana oynayabileceği parklar, hayal ediliyor..
ENGELLİLER İÇİN SPOR!
Kadıköy Belediyesi, engelli çocuklar haricinde, engelli olduğu için evden çıkmayan, engelinden dolayı eve ve içine kapanan ve bu nedenle de kilo sorunu yaşayan yurttaşları da unutmadı. Engelliler için tasarlanan için fitness aletleri de yeni dönemde parklara yerleştirilecek. Böylece engelliler de hem sağlıklı yaşama şansı yakalayacaklar hemde sosyal yaşama katılmış olacaklar.

 
 
 

10 yorum:

  1. İşte bu sevindirici..
    keşke sadece bir bölgeye mahsus kalmasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevindirici, belki bizler çok bilmiyoruz ama İstanbul'da bazı belediyeler engelsiz çocuk parklarını yapmış bile... Türkiye'de de bu konuda haberler var. İnternetten araştırınca hepsini buldum. Ama daha çok yayılması ve farkındalık yaratılması lazım.

      Sil
  2. Canım çok sevindim inan ki,bu bir kere başladıysa arkası gelir artık diye düşünüyorum,çok öpüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de böyle düşünüyorum Tubacığım. Herşey daha farkında ve daha iyi bir dünya için

      Sil
  3. ne güzeeel.
    kutlarım.
    bakayım bi kadıköyde göreyim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Çorbada bir tuzumuz olduğunu bilmek, güzel bir şey...

      Sil
  4. aytülcüm güzel haber...daha da hızlı yayılacağına eminim...duyarlı insanlar bü yü yo ruz...aslında blog sayfalarımızda da birtakım logolar yayınlasak, engelli yaşamla ilgili siteler ya da faydalı linkler etkili olabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Cok sevindim Aytülcügüm.InsALLAH bunun devami gelecektir diye ümit ediyorum.Kendine ve yavrularina cok iyi bak.Yavrularini kocaman öpüyorum.RABBIME emanetsiniz.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Fatmacığım, devamının gelmesini ümit ediyorum ben de... Teşekkürler, sevgiler

      Sil