3 Aralık 2012 Pazartesi

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ


      Bugün Dünya Engelliler Günü. Sevgili engellilerim sizden özür dilerim. Size engelsiz bir hayat sunamadığımız için biz suçluyuz.  Gerek okullarımızda, gerekse aile içi eğitimlerimizde bu konulara yer verilmiyor. Veriliyorsa da yeterli değil. Ben de engelli iki çocuk sahibi olana kadar çok bilinçli sayılmazdım bu konuda. Ama yaşadım ve gördüm. Bunları anlamak için illa başımıza gelmesi gerekmiyor. Toplumca bilinçlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yaşadığım olaylar ve gördüklerim engellileri ve engelliye sahip aileleri anlamadığımız, kaçtığımız konularını gündeme getirdi. İstediğiniz kadar kaçmaya çalışın bir gün yaşlandığınızda yine karşı karşıya kalıyorsunuz. Zaman geçtikçe ve kızlarım büyüdükçe ne kadar çok eksikliğimiz olduğunu daha da görüyorum. Sevgili küçük kızlarım 2-3 sene sonra okula başlayacaksınız. Annesiz okula gidemeyeceksiniz. Okulun merdivenleri  ve çıkamayacağınız derslikleriniz anneniz yanınızda olmadan sizi engellemiş olacak. Allah bana kuvvet versin ki sizin her zaman yanınızda olabileyim. Engellerinizi tek tek ortadan kaldırabileyim.  
        Biz engellilere sahip olan ailelere çok iş düşüyor. Oturup ağlayıp sızlamak, kadere küsmek yerine bu durumu anlatmalıyız. Ebeveynler olarak en büyük ve kutsal görevimiz engellilerimize iyi ve kaliteli bir gelecek sunmak olsun.  Lütfen artık sadece konuşmayın, bir şeyler yapın. Çocuklarımızın sosyal çevrede olabilmeleri, eğitim hakkını sürdürebilmeleri için gerekli olan asansör ve merdiven düzeneklerini ben yaptıramam. Ama bu bilinç topluma ve yöneticilerimize hakim olursa, bir şeyler değişebilir.

5 yorum:

  1. Günümüzde sesimizi duyurabileceğimiz en iyi araç tv.Reklam aralarında sürekli bu konuya yer verilmeli.Caddelere bisiklet yolu yapmaktan önce engellilere doğru düzgün yol yapsalar artık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tubacığım çok haklısın. Bir kaç tv kanalına bu konuda öneri götürdüm ama yanıt bile gelmedi ne acı değil mi? Onlar yaşamın pozitif yönü değil, trajik yönüyle ilgilenip, gözyaşı demogojisi yaptırıp, raiting alma peşindeler. Sonuç ne koca bir sıfır. Oysa ki çözümler ekran karşısında oturup hep beraber ağlamakla değil, neler yapabiliriz sorularıyla gelir. Bu sorular gelmezse Dünya Engelliler Günü vs vs diğer günler göstermelik olarak kutladığımız "Biz çok duyarlıyız" basma kalıp cümleleriyle geçirdiğimiz günler olur. Ülkem insanlarının sağduyusuna güveniyorum ben. Tv kanalları olmasa da olur. Onlar Hülya Avşarla, İvana Sert vs vs ile ilgilensinler.

      Sil
    2. Diğer yandan bisiklet yolu da yapılsın, engelliler için rampalar da konsun. Yeter ki kaliteli ve özgürce yaşayabilelim

      Sil
  2. çok haklısın.
    bazı şehirlerde yapılıyor sanırım.
    ve yine bazı şehirlerde engelli dernekleri belediyeleri etkilemiş, güzel faaliyetler var sanırım. istanbul ankara izmir eskişehir ve antalya merkezlerde var sanıyorum olumlu gelişmeler.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Deep işte sorun da burada ya. Bazı şehirlerde... Oysa bu tüm Türkiye'ye yayılmalı.

      Sil